Studenten verzorgen gastles aan anderstaligen

Afgelopen donderdag 14 april verzorgden meerdere studenten van de opleiding Apothekersassistent en Tandartsassistent een gastles over hun vakgebied aan anderstaligen van Integratiewerk (voorheen: NVA centrum voor integratie en participatie). Achterin de klas luisterde ik aandachtig naar Dian, Elvira en Valentina. Zij verzorgden de gastles over hun opleiding Tandartsassistent.

MBO Amersfoort meets Integratiewerk

“Wat weten jullie van de tandarts?”, vroeg Elvira de anderstaligen. De groep deelde hun mening en ervaring met elkaar. Dit is een groep beginners met 3 dames en 1 heer met een begeleider vanuit Integratiewerk. Bij Integratiewerk is plaats voor ontmoeting en het ontwikkelen van kwaliteiten en vaardigheden. Dit kan iemand zijn die net in Nederland is komen wonen of hier al langer is.

Tandartscontrole bespreken

Al gauw merk ik dat zowel de studenten als ik langzamer moeten praten als we begrepen willen worden. De één is net iets sneller als de ander maar mooi om te zien dat ze elkaar ook helpen in het zoeken naar woorden. Wanneer de studenten een filmpje laten zien hoe een tandarts afspraak verloopt, zie ik dat de anderstaligen onder de indruk zijn. Fijn dat Valentina het filmpje nog nabespreekt zodat de boodschap goed land.

Teamwork makes the dream work

Wat leuk dat de gastles wordt afgesloten met een Kahootquiz. Na de vraag over welke tandenborstel beter is (elektrisch of gewoon) ontstaat er een kleine discussie. Het goede antwoord is elektrisch maar daar is niet iedereen het mee eens. “Vroeger in de tijd van mijn opa en oma hadden ze niet eens elektrische tandenborstels”. Interessant om te zien dat zowel de studenten als de anderstaligen hierover leuk in gesprek gaan. Een groot applaus voor de winnaar van de quiz, Nancy én voor alle studenten die krachtig voor de klas de gastles wisten te verzorgen!