‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Verzorgende IG

Aanmelden BOL Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25491
Leerweg: BOL, BBL
Niveau: 3
Duur opleiding: 3 jaar
Startdatum: Januari, September

Jij bent sociaal en je zorgt graag voor anderen. Je kijkt goed naar de mensen die je verzorgt. Daarom zie je het direct als ze iets nodig hebben. Je wilt mensen graag begrijpen. Je bent eerlijk, betrouwbaar en flexibel. Je wacht niet af tot er iets gebeurt, maar je bedenkt vooraf hoe jullie dingen het best kunnen doen. Je houdt rekening met de mensen waar je mee werkt: collega’s, de cliënten en de mensen daaromheen.

Dit is jouw toekomst

Als verzorgende-IG kun je op verschillende plekken werken in de individuele gezondheidszorg (IG). Bijvoorbeeld in verpleeghuizen en verzorgingshuizen. Of in de thuiszorg, gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg of kraamzorg.

De werkzaamheden zijn overal anders. Soms probeer je mensen te helpen om dingen zelf te doen. En soms neem je dingen over, als mensen die zelf niet kunnen. Je geeft mensen advies en begeleiding.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Je kunt de opleiding Verzorgende IG op twee manieren doen.

In beroepsbegeleidende leerweg (BBL) werk je minimaal 650 uur per jaar en ga je 1 dag per week naar school.

In de beroepsopleidende leerweg (BOL) ga je voor een combinatie van leren en beroepspraktijkvorming (bpv). De nadruk ligt op school, daar krijg je zowel theorie als binnenschoolse praktijk. Ook loop je stage bij een erkend leerbedrijf. In de BOL-opleiding is het eerste jaar een basisjaar met een gemengde klas voor studenten Verzorgende IG, Pedagogisch werk en Maatschappelijke zorg, alle niveau 3-opleidingen van de School voor Gezondheidszorg en Welzijn. Vanaf leerjaar twee volg je de opleiding verder met studenten Verzorgende IG en krijg je beroepsspecifieke vakken.

De opleiding duurt drie jaar.

Op school krijg je ook algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen. Daarin doe je examens. Maar je moet ook in de praktijk laten zien wat je kan. Dat examen heet: proeve van bekwaamheid.

Leren in een onderwijsbedrijf

Wij weten dat je het meest leert in de praktijk. Daarom kun je er bij ons voor kiezen om de BOL-opleiding bij een onderwijsbedrijf te volgen. Je leert en werkt dan op de locatie(s) van het onderwijsbedrijf in plaats van op een school. Zo sluiten theorie en praktijk nauw op elkaar aan en ben je perfect voorbereid op je werk als vakman of –vrouw.

Je kunt de BOL-opleiding volgen bij de onderwijsbedrijven:

Onderwijsbedrijf Lyvore is nieuw! Ben je nieuwsgierig en wil je meer weten hierover? Neem dan contact op met Arielle Laseur via gezondheidszorg@mboamersfoort.nl. Je kunt je nu al aanmelden voor het volgen van de opleiding bij Lyvore en starten in september 2019.

Geef bij je aanmelding aan dat je de studie bij een van deze onderwijsbedrijven wilt volgen.

Twee diploma’s bij afstuderen?

Vanaf het tweede leerjaar kun je een traject volgen met de opleiding Maatschappelijke zorg niveau 3. Dit traject leidt tot dubbelkwalificering. Je verlaat de school dan met twee diploma’s:Maatschappelijke zorg niveau 3 en Verzorgende IG.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een Verzorgende IG precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken. Keuzedelen is een verplicht onderdeel van je opleiding.

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

  • Je biedt zorg en ondersteuning op basis van het zorgdossier
  • Je werkt aan kwaliteit en deskundigheid

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Nederlands, rekenen, Engels, loopbaan en burgerschap.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

  • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
  • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
  • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)

Opleidingskosten

Ben je jonger dan 18 jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Ben je ouder dan 18 jaar, dan zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Voor een BOL-opleiding is het lesgeld € 1.155,- per schooljaar. Voor een BBL-opleiding op niveau 1 en 2 is het lesgeld € 240,- en voor niveau 3 en 4 opleidingen € 582,- per schooljaar.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Vervolgopleidingen

Met een niveau 3-opleiding kun je doorstromen naar een niveau 4-opleiding. Bijvoorbeeld MBO-Verpleegkundige.

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Privacy-instellingen

Wij optimaliseren graag onze website, daarom maken wij gebruik van cookies. Wijzig je voorkeuren of bekijk ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen