‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

MBO-Verpleegkundige

Aanmelden BOL Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25480
Leerweg: BOL, BBL
Niveau: 4
Duur opleiding: 4 jaar
Startdatum: Januari, September

Jij zorgt graag voor anderen. Je hebt een sterk karakter en een positieve kijk op het leven. Je werkt graag zelfstandig, maar je vindt het ook leuk om samen te werken. Je voelt je verantwoordelijk voor je werk. Je werkt graag met verschillende mensen. Je wil ze graag begrijpen. Je vindt het niet erg om hard te werken. Je doet wat er moet gebeuren én je geeft goed je grenzen aan. Wil je meer weten over de opleiding MBO-Verpleegkundige? Lees dan snel verder.

Dit is jouw toekomst

Je verpleegt zieke of kwetsbare mensen. Je helpt ze op allerlei manieren. Jij brengt bijvoorbeeld verbanden en infusen aan. En je let erop dat patiënten hun medicijnen nemen. Of je voorkomt dat ze doorliggen. Je kunt op allerlei plekken werken. Bijvoorbeeld in een ziekenhuis of verpleeghuis, of in een psychiatrische instelling of een instelling voor mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking. Soms verpleeg je mensen ook thuis. Het is hard werken. Maar het is dankbaar werk. En elke dag is anders.

Zo ziet de opleiding MBO-Verpleegkundige eruit

Je kunt de opleiding MBO-Verpleegkundige op twee manieren doen.

In de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) werk je minimaal 20 uur per week en ga je 1 dag per week naar school.
In de beroepsopleidende leerweg (BOL) ga je voor een combinatie van leren en beroepspraktijkvorming (bpv). De nadruk ligt op school, daar krijg je zowel theorie als binnenschoolse praktijk. Ook loop je stage bij een erkend leerbedrijf. In de BOL-opleiding is het eerste jaar een basisjaar met een gemengde klas voor studenten apothekersassistent, doktersassistent, tandartsassistent en MBO-Verpleegkundige. Naast gezamenlijke vakken zoals anatomie krijg je ook beroepsspecifieke vakken. Vanaf leerjaar twee volg je de opleiding verder met alleen studenten Verpleegkunde en volg je ook keuzedelen.

De opleiding duurt 4 jaar.

Op school krijg je ook algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen. Daarin doe je examens. Maar je moet ook in de praktijk laten zien wat je kan. Dat examen heet: proeve van bekwaamheid.

Leren in een onderwijsbedrijf

Wij weten dat je het meest leert in de praktijk. Daarom kun je er bij ons voor kiezen om de BOL-opleiding MBO-Verpleegkundige bij een onderwijsbedrijf te volgen. Je leert en werkt dan op de locatie(s) van het onderwijsbedrijf in plaats van op een onderwijslocatie. Zo sluiten theorie en praktijk nauw op elkaar aan en ben je perfect voorbereid op je werk als vakman of –vrouw.

Je kunt de BOL-opleiding volgen bij de onderwijsbedrijven:

Geef bij je aanmelding aan dat je de studie bij een van deze onderwijsbedrijven wil volgen.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een MBO-Verpleegkundige precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaak. Bij de kerntaken horen werkprocessen.

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

  • Je biedt zorg en begeleiding in het verpleegkundig proces
  • Je werkt aan kwaliteit en deskundigheid

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Nederlands, rekenen, Engels, Loopbaan en Burgerschap.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

  • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
  • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
  • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3) vergelijkbaar beroep

Opleidingskosten

Ben je jonger dan 18 jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Ben je ouder dan 18 jaar, dan zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Voor een BOL-opleiding is het lesgeld € 1.155,- per schooljaar. Voor een BBL-opleiding op niveau 1 en 2 is het lesgeld € 240,- en voor niveau 3 en 4 opleidingen € 582,- per schooljaar.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Vervolgopleidingen

Met een mbo-opleiding ben je toelaatbaar op een hbo-opleiding, bijvoorbeeld:

  • HBO Verpleegkunde
  • HBO Medisch Hulpverlener
  • Andere hbo-opleidingen in de Gezondheidszorg

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Kom kijken!

Open Huis
Ben jij op zoek naar een mbo-opleiding en wil je kennis maken met de scholen, docenten en studenten van MBO Amersfoort? Kom dan naar ons Open Huis!

Oriëntatiedagen – Zoek jouw mbo
Wil je een middagje meekijken bij één van onze opleidingen? Dat kan tijdens de oriëntatiedagen. Op de website van Zoekjouwmbo.nl staat meer informatie over deze middagen en kun je je inschrijven.

Meeloopdagen
Heb je al een idee welke opleiding je wilt gaan volgen, maar twijfel je nog? Overweeg je meerdere opleidingen en weet je niet hoe je een keuze moet maken? Loop dan een dagje mee! Stuur dan een mail naar info@mboamersfoort.nl.

Privacy-instellingen

Wij optimaliseren graag onze website, daarom maken wij gebruik van cookies. Wijzig je voorkeuren of bekijk ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen