‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Doktersassistent

Aanmelden BOL Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25473
Leerweg:BOL, BBL
Niveau:4
Duur opleiding:3 jaar
Startdatum: Januari, September

Vind je gezondheid belangrijk en kun je goed met mensen omgaan? Voel je je verantwoordelijk en werk je netjes? Dan is de opleiding Doktersassistent misschien iets voor jou! Je moet wel een sterk karakter hebben en het is fijn als je positief bent. Mensen moeten zich op hun gemak bij je voelen en naar je willen luisteren. Je laat ze in hun waarde. Verder vind je het leuk om nieuwe dingen te leren. Dat moet wel, omdat de zorg steeds verandert.

Dit is jouw toekomst

Na de opleiding Doktersassistent kun je gaan werken in een huisartsenpraktijk, een polikliniek of een instelling in de sociale gezondheidszorg. Jij regelt alles. Patiënten krijgen jou als eerste te spreken. Je werk is niet alleen medisch, je ondersteunt ook als secretaresse. Dus werk je altijd netjes als je omgaat met mensen of als je de administratie doet.
Jij helpt de artsen met hun werk. Daarom voer je ook medische handelingen uit. Bijvoorbeeld bloeddruk meten, oren uitspuiten of bloed prikken en urinemonsters nakijken. Ook verzorg je wonden en leg je verbanden aan. Je geeft voorlichting en advies. En je zorgt dat alles goed schoon is: de behandelruimten, medische apparatuur en instrumenten.

Zo ziet de opleiding Doktersassistent eruit

Je kunt de opleiding Doktersassistent op twee manieren doen.

In de beroepsbegeleidende leerweg (BBL)  werk je minimaal 20 uur per week en ga je 1 dag per week naar school.
In de beroepsopleidende leerweg (BOL)  ga je voor een combinatie van leren en beroepspraktijkvorming (bpv). De nadruk ligt op school, daar krijg je zowel theorie als binnenschoolse praktijk. Ook loop je stage bij een erkend leerbedrijf.

De opleiding duurt drie jaar. In de BOL-opleiding is het eerste jaar een basisjaar met een gemengde klas voor studenten Apothekersassistent, Doktersassistent, Tandartsassistent en MBO-verpleegkundige. Naast gezamenlijke vakken zoals anatomie krijg je ook beroepsspecifieke vakken. Vanaf leerjaar twee volg je de opleiding verder met alleen studenten doktersassistent en volg je ook keuzedelen.

Op school krijg je ook algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap. Daarin doe je examens. Maar je moet ook in de praktijk laten zien wat je kan. Dat examen heet: proeve van bekwaamheid.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een doktersassistent precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken. Bij de kerntaken horen werkprocessen.

Tijdens de opleiding Doktersassistent werk je aan de volgende kerntaken en werkprocessen:

 • Je neemt de hulpvraag in behandeling
 • Je verwerkt patiëntgerelateerde informatie
 • Je voert medisch-technische handelingen uit
 • Je assisteert bij uitvoering van medische verrichtingen
 • Je geeft voorlichting en advies
 • Je zorgt voor de planning en administratie van de praktijk/organisatie
 • Je werkt aan je eigen deskundigheid
 • Je werkt aan het bevorderen en bewaken van kwaliteitszorg
 • Je werkt (multi)disciplinair samen en stemt werkzaamheden af
 • Je begeleidt nieuwe collega’s, stagiaires en/of vrijwilligers

Verplichte vakken zijn: Nederlands, rekenen, Engels, loopbaan & burgerschap.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

 • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
 • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
 • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3) vergelijkbaar beroep

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt. Voor een BOL-opleiding is het lesgeld € 1.216,- per schooljaar. Voor een BBL-opleiding op niveau 1 en 2 is het lesgeld € 253,- en voor niveau 3 en 4 opleidingen € 616,- per schooljaar. De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?
Zijn de kosten voor leermiddelen voor je ouder(s)/verzorger(s) misschien een probleem? Check of je gebruik kunt maken van de Regeling voorziening leermiddelen.

Vervolgopleidingen

Met een mbo-opleiding ben je toelaatbaar op een hbo-opleiding, bijvoorbeeld:

 • Hbo Huidtherapie
 • Andere hbo-opleidingen in de Gezondheidszorg

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Kom kijken!

Open Huis
Ben jij op zoek naar een mbo-opleiding en wil je kennis maken met de scholen, docenten en studenten van MBO Amersfoort? Kom dan naar ons Open Huis!

Oriëntatiedagen – Zoek jouw mbo
Wil je een middagje meekijken bij één van onze opleidingen? Dat kan tijdens de oriëntatiedagen. Op de website van Zoekjouwmbo.nl staat meer informatie over deze middagen en kun je je inschrijven.

Meeloopdagen
Heb je al een idee welke opleiding je wilt gaan volgen, maar twijfel je nog? Overweeg je meerdere opleidingen en weet je niet hoe je een keuze moet maken? Loop dan een dagje mee! Stuur dan een mail naar info@mboamersfoort.nl.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Bekijk dan de laatste informatie van de BBL-opleiding en BOL-opleiding.

Privacy-instellingen

Wij optimaliseren graag onze website, daarom maken wij gebruik van cookies. Wijzig je voorkeuren of bekijk ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen