‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Apothekersassistent

Aanmelden BOL Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25471
Leerweg: BOL, BBL
Niveau: 4
Duur opleiding: 3 jaar
Startdatum: Januari, September

Jij bent vriendelijk en je werkt netjes. Ook ben je eerlijk en betrouwbaar. En je kunt goed met mensen omgaan. Je vindt gezondheid belangrijk. Misschien is apothekersassistent iets voor jou.

Je moet wel een sterk karakter hebben en het is fijn als je positief bent. Je voelt je verantwoordelijk voor je werk. Je neemt initiatief. En je kunt je goed concentreren. Je weet dat een fout met medicijnen grote gevolgen.

Dit is jouw toekomst

Als apothekersassistent kun je op verschillende plekken werken. Bijvoorbeeld bij een zelfstandige apotheek, een apotheek in een ziekenhuis of huisartsenpraktijk, of bij een farmaceutisch bedrijf. Je zorgt ervoor dat mensen medicijnen goed en veilig gebruiken. Je geeft ze voorlichting over het gebruik. Je let erop of mensen verschillende medicijnen gebruiken. Sommige medicijnen kun je namelijk niet in combinatie met andere medicijnen gebruiken. Jij past de medicijnen dan aan, zodat het veilig is. Bij sommige apotheken maak je zelf ook medicijnen. Je geeft informatie die geheim moet blijven niet aan anderen.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Je kunt de opleiding Apothekersassistent op twee manieren doen.
In de beroepsbegeleidende leerweg (BBL)  werk je minimaal 20 uur per week, en je gaat 1 dag per week naar school.
In de beroepsopleidende leerweg (BOL) ga je voor een combinatie van leren en beroepspraktijkvorming (bpv). De nadruk ligt op school, daar krijg je zowel theorie als binnenschoolse praktijk. Ook loop je stage bij een erkend leerbedrijf. In de BOL-opleiding is het eerste jaar een basisjaar met een gemengde klas voor studenten apothekersassistent, doktersassistent, tandartsassistent en MBO-verpleegkundige. Naast gezamenlijke vakken zoals anatomie krijg je ook beroepsspecifieke vakken. Vanaf leerjaar twee volg je de opleiding verder met alleen studenten apothekersassistent en volg je ook keuzedelen.

De opleiding duurt drie jaar.

Op school krijg je ook algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen. Daarin doe je examens. Maar je moet ook in de praktijk laten zien wat je kan. Dat examen heet: proeve van bekwaamheid.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een apothekersassistent precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken.

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

  • Je verzorgt medicatiebegeleiding
  • Je verleent niet-receptgestuurde zorg aan de cliënt
  • Je biedt productzorg
  • Je werkt aan kwaliteit en deskundigheid

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Nederlands, rekenen, Engels, en loopbaan en burgerschap.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

  • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
  • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
  • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3) vergelijkbaar beroep

Opleidingskosten

Ben je jonger dan 18 jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Ben je ouder dan 18 jaar, dan zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Voor een BOL-opleiding is het lesgeld € 1.155,- per schooljaar. Voor een BBL-opleiding op niveau 1 en 2 is het lesgeld € 240,- en voor niveau 3 en 4 opleidingen € 582,- per schooljaar.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Vervolgopleidingen

Met een mbo-opleiding niveau 4 kun je doorstromen naar een hbo-opleiding, bijvoorbeeld:

  • HBO Farmakunde
  • HBO Farmaceutisch consulent
  • Andere hbo-opleidingen in de gezondheidszorg

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Privacy-instellingen

Wij optimaliseren graag onze website, daarom maken wij gebruik van cookies. Wijzig je voorkeuren of bekijk ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen