Eerste editie Hacking Health Amersfoort een groot succes!

Vorige week vond de ‘Dutch Hacking Health’ hackaton voor het eerst plaats in Amersfoort. Drie jaar geleden kwam er vanuit MBO Amersfoort en Apotheek Orion het plan op om Dutch Hacking Health naar Amersfoort te halen. Gemeente Amersfoort vond dit een goed plan dus gingen beide partijen aan de slag. Van donderdag 28 oktober t/m zaterdag 30 oktober waren verschillende teams druk bezig met het bedenken van oplossingen voor bepaalde problemen in de zorg en gezondheid voor ouderen.

 

Voor de hackaton waren er vijf uitdagingen waarvoor creatieve oplossingen moesten worden bedacht:

 • Het voorkomen van valincidenten bij ouderen
  In de thuiszorg zijn veel valincidenten met ouderen. Dit veroorzaakt allerlei blessures en verwondingen waardoor ouderen bang worden en nog sneller vallen door de bangheid.
 • Goed slapen zonder medicatie
  Veel ouderen gebruiken slaaptabletten, maar zitten hieraan vast en hebben moeite met het stoppen met gebruiken van deze middelen. Ook kunnen slaapmiddelen bijwerkingen hebben zoals een slechter geheugen.
 • Zorgen voor gebruiksvriendelijke medicijnverpakkingen
  Voor sommige mensen is het wat lastiger om medicijnen uit de verpakking te krijgen door bijvoorbeeld reuma of parkinson.
 • Ervoor zorgen dat er meer cultuursensitieve zorg geleverd kan worden
  Het is belangrijk dat migranten ouderen een plek hebben waar ze zich thuis voelen en kunnen deelnemen aan activiteiten die bij hun eigen achtergrond past.
 • Hoe kan ervoor worden gezorgd dat de arbeidsmarkt voor de zorg in balans is?
  In de zorg/ouderenzorg is het moeilijk om goed opgeleid personeel te vinden. Wat kan er worden gedaan om de huidige arbeidsmarktproblematiek aan te vliegen?

In verschillende stappen waren de teams de uitdagingen/problemen aan het oplossen. Zo werd als eerst het probleem vastgesteld.

Vervolgens werd er gekeken naar reacties op online artikelen die ook over hun probleem ging. Hiermee konden ze inspiratie opdoen voor mogelijke oplossingen. Daarna gingen ze kijken naar al bestaande oplossingen op het probleem. Hiermee konden ze nog meer inspiratie opdoen. Al deze stappen werden stap voor stap op grote vellen papier vastgelegd aan de muur.

 

Na deze stappen gingen de deelnemers naar het brainstormproces. Dit werd gedaan door tekeningen te maken. De deelnemers kregen meerdere malen één minuut de tijd om een tekening te maken van een mogelijke probleemoplossing. Uiteindelijk kwamen deze tekeningen aan de muur te hangen bij het stappenplan.

 

Een van de deelnemers die druk bezig was met het bedenken van oplossingen was Puck (23). ‘’Ik werd uitgenodigd om mee te doen aan deze hackaton en dat leek mij wel interessant. Vooral het hele proces waarbij je uiteindelijk tot een leuke, creatieve oplossing komt spreekt mij wel aan’’.

De Hackaton werd onder andere georganiseerde door Mark Slager. ‘’Ik heb zelf al vaker meegedaan aan hackatons in verschillende steden bij verschillende universiteiten. Toen bedacht ik dat het ook gewoon kan met studenten van het HBO en MBO in Amersfoort’’, Aldus Slager. ‘’Het mooie van zo’n hackaton is dat je samen met andere mensen die buiten jouw eigen kring vallen tot totaal nieuwe inzichten kan komen.

Uiteindelijk won het team ‘Levenslab’ de eerste ‘Hacking Health Amersfoort’, maar natuurlijk hadden de andere teams ook mooie oplossingen bedacht. Het smaakt zeker naar meer. Op naar editie twee!