‘Door deze situatie leer ik wel weer nieuwe dingen in de praktijk’

Siebrigje (20) volgt de opleiding VIG/ Maatschappelijke zorg bij leerhuis Lyvore. Lyvore is een zorginstelling voor ouderen en heeft, net als iedereen, elke dag te maken met de gevolgen van het coronavirus. Siebrigje is op dit moment nog veel aan het werk in de praktijk. Wij spraken haar over haar huidige situatie.

Is er bij jou op je stage iets veranderd sinds deze situatie?
‘Ja ik vind wel dat er iets is veranderd. Er hangt een andere sfeer. Het is natuurlijk rustiger omdat onze bewoners geen bezoek mogen ontvangen. Daarnaast zijn bewoners soms ook wel angstig. Ze vragen zich af hoe lang dit nog duurt en missen hun familie. We moeten ze dus een beetje extra aandacht geven. De bewoners kunnen natuurlijk ook niet meer in grote groepen bij elkaar komen. Het eten brengen we nu bijvoorbeeld bij iedereen langs. Hierdoor heb je heel veel één op één contact met de bewoners. Dat heeft ook wel weer wat.’

 

Hoe ga jij om met bewoners die angstig zijn?
‘Als bewoners angstig zijn probeer ik ze altijd eerst gerust te stellen. Ik snap heel goed dat ze angstig zijn, dus dat vertel ik ze ook. Ik vertel ze ook wel eerlijk dat niemand weet hoe lang dit gaat duren, maar dat we er het beste van moeten maken. Daarna probeer ik ze altijd een beetje meer aandacht te geven. We hebben een hele mooie tuin waar we ze nog mee naartoe nemen. Ik denk dat ondanks alles, het belangrijk is dat ze toch nog even buiten komen.’

 

Jij volgt je opleiding bij leerhuis Lyvore. Hoe zit het nu met het (online) les krijgen?
‘Het les krijgen is nu een beetje moeilijk. Ik bel meerdere keren per week met mijn begeleider van MBO Amersfoort. Dan hebben we het over de opdrachten die ik moet maken en mag ik nog wat vragen stellen. Het echt les krijgen mis ik wel. Ik vond het altijd zo leuk dat je een les kreeg en het daarna meteen kon toepassen in de praktijk. Daarentegen leer ik door deze situatie wel weer nieuwe dingen in de praktijk. Bijvoorbeeld hoe je nu om moet gaan met mensen die astma hebben.’

 

Hoe gaat het verder? Vind je het lastig zo?
‘Ik moet zeggen dat het wel goed gaat. Ik zit vooral binnen, maar dat vind ik ook niet zo erg. Ik ben blij dat ik nog aan het werk mag en kan, dan kun je er af en toe toch een beetje uit. Ik heb ook nog een hond die natuurlijk gewoon uitgelaten moet worden. Verder is niemand in mijn omgeving ziek. We hebben met de familie een belschema gemaakt voor mijn oma. Iedere dag wordt ze door iemand anders gebeld. Thuis gaat het dus eigenlijk wel goed!’

 

Heb je nog een tip voor andere studenten?
‘Probeer af en toe wel een wandelingetje te maken, maar houd je wel aan de regels. En als je een student bent die in de zorg met ouderen werkt, probeer ze wat extra aandacht te geven en leid ze een beetje af.’

 

Privacy-instellingen

Wij optimaliseren graag onze website, daarom maken wij gebruik van cookies. Wijzig je voorkeuren of bekijk ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen